Sommarutställningen med fotograferna Tomas Segebladh och Rainer Tihvan samt konstnären Emma Tryti


12 juni – 14 juli
”Okonstlat – del 2”, Tomas Segebladh och Rainer Tihvan

17 juli – 15 augusti 2021
”Fågel, fisk och mittemellan”,
Emma Tryti

Tomas Segebladh och Rainer Tihvan

Eftersom vinterns besöksrestriktioner hindrade allmänheten att ta del av Tomas Segebladhs och Rainer Tihvans foton under senaste Vinterutställningen har Vallentuna konstförening inbjudit fotograferna att även till årets Sommarutställning presentera sina bilder varav en del nya kommer visas. Deras utställning pågår under perioden 12 juni till 14 juli, varefter konstnären Emma Tryti ställer ut sina verk under resterande tid av sommarutställningen, den 17 juli till 15 augusti. För närvarande är det osäkert om vernissager kan genomföras.

Både Tomas och Rainer visar bilder tagna med analog film och storformatskamera. Tomas visar porträtt på människor i sin omgivning, både egna och från beställningsuppdrag. Porträtten är klassiskt lugna med ett mått av allvar, med hjärtat i det amerikanska 30-talet. Han har haft ett flertal utställningar både i Sverige och utomlands. Representerad på Moderna museet och Stockholms stadsmuseum. Rainer Tihvans fotografi visar naturens mörker, övergivna platser och lämningar av tidigare händelser. Bildernas tvetydighet och mörker lämnar tolkningen öppen för betraktarens öga. Han deltog under 80- och 90-talet i ett flertal utställningar i Sverige och övriga nordiska länder.

 


Emma Tryti

I Emma Trytis utställning får vi möta olika varelser. Både som skulpturer och i målningar. Hon är intresserad av människans symbiotiska relation till naturen.  Å ena sidan lustfylld men också mörk och skrämmande. Emma är verksam i Vallentuna.

Hon berättar: I mitt skapande förhåller jag mig lekfullt, dels i val av material men även i min arbetsprocess. Jag kan få uppslag till ett verk när jag är i skogen, det kan vara en mosstäckt sten som har formen av en människa eller en stubbe med en kvistnäsa som fångar mitt intresse. En annan gång är det musik eller något jag läst som är fröet till ett verk. Alla dessa intryck blir trådar jag använder för att väva mina egna berättelser.

Jag tog min examen från Bildkonstakademin i Helsingfors 2011. De senaste åren har jag deltagit i flera solo- och samlingsutställningar samt genomfört gestaltningar i offentlig miljö till bl.a. Göteborgs Stad och Varberg kommun.