Lena Cronqvist. ”Modern”. Foto: Per Myrehed

Föredrag om Lena Cronqvist av intendent Elisabet Hedstrand.

Torsdagen den 12 mars kl 18.30. Fri entré.
Kulturrummet, Vallentuna Kulturhus

Precis innan coronaviruset stormade in ordentligt över landet genomförde konstföreningen en föreläsning om Lena Cronqvist och hennes konst. Det var intendent Elisabet Hedstrand från Waldemarsudde som introducerade Cronqvist för oss inför den utställning hon har vid Waldemarsudde fram till slutet av september i år.

Lena Cronqvist har under lång tid etablerat sig som en av Sveriges mest betydande konstnärer. Hennes verk med sina existentiella teman är djupt gripande och svåra att värja sig emot. Elisabet Hedstrand berättade mycket fängslande och kunnigt om Cronqvist och hennes konst. Vi ca 40
besökare uppskattade verkligen presentationen som fick oss att se fram emot den kommande utställningen på Waldemarsudde.

Samtidigt kändes hotet tydligt från en annalkande pandemi som kunde hindra oss att se och ta del av Lena Cronqvists angelägna bildvärld. Det är svårt att hitta en mer signifikativ bild för våra nuvarande drömmar än Cronqvists Ängel där en omhändertagande skyddsängel värnar oss och kanske möjliggör givande konstupplevelser i framtiden.

Vår planerade konstvisning på muséet en vecka senare tvingades vi ställa in.

Lena Cronqvist. Ängeln, 2010. Foto: Ove Kvavik. Bild beskuren.